Spiga

PROGRAM OPERASI KHIDMAT MASYARAKAT

TARIKH: 5 Mac 2009 - 8 Mac 2009

TEMPAT : Kampung Padang Kamunting, Pengkalan Balak Melaka

ANJURAN:PMAPIUM dengan kerjasama PERSAMA

Anda berminat untuk menyertai? Sila hubungi
Hidayat : 013-2007425 @ email: persama08@gmail.com

Remaja Melayu perlu muhasabah

SUNGGUH memalu dan menyedihkan, ungkapan pertama yang keluar daripada bibir orang ramai termasuk saya apabila membaca berita mengenai pesta seks yang diadakan di Kuala Lumpur sempena sambutan tahun baru.

Perasaan malu timbul kerana melihat mereka yang terbabit adalah bangsa Melayu apatah lagi beragama Islam. Dalam kesibukan kita memperkatakan mengenai isu Melayu/Bumiputera dipinggirkan, sebenarnya ada isu besar yang kita terlepas pandang iaitu gejala keruntuhan moral membabitkan kaum Melayu.

Menurut laporan Pemadam, kadar penagihan dadah bagi Januari hingga Disember 2005, memperlihatkan jumlah penagih Melayu seramai 22,344 orang, Cina 5,131 orang dan India 3,228 orang. Ini secara jelas membuktikan Melayu menjuarai gejala itu. Belum lagi dilihat statistik gejala pelacuran, buang anak, merempit dan gejala sosial lain yang membabitkan anak Melayu.
Apa yang ingin dipaparkan bukan untuk memburukkan Melayu tetapi untuk kita bermuhasabah terhadap apa yang berlaku. Maka di sini peranan kita bersama bagi menangani gejala sosial itu. Badan bukan kerajaan hendaklah berganding mahu dengan pihak kerajaan bagi mengatasi masalah yang dihadapi.

Peranan institusi pendidikan juga perlu diperkasakan bagi menerapkan elemen kerohanian di kalangan pelajar. Ini disebabkan pelajar ini akan menerajui negara pada masa akan datang. Memetik pendapat cendekiawan, jikalau kita ingin melihat keadaan sesebuah negara pada masa akan datang, maka lihatlah generasi muda pada hari ini.

Berbalik kepada pesta seks dan dadah itu, kita dapati mereka yang terbabit adalah golongan remaja dan belia berumur dalam lingkungan 18 hingga 31 tahun ke atas. Dan apa yang mengejutkan ia dianjurkan pasangan suami isteri yang berumur dalam lingkungan 20-an.

Sedih dan sebak menyelubungi hati saya kerana dalam keadaan negara kita ditimpa dengan pelbagai bencana seperti tanah runtuh yang mengorbankan beberapa nyawa, masih ada golongan tidak sedar dan bermuha-sabah terhadap apa yang berlaku.

Saya tidak ingin mengatakan bahawa gejala sosial yang dilakukan seakan-akan mencabar kekuasaan Tuhan, tetapi itulah realiti yang berlaku. Secara kebetulan, kita dapat melihat berita dari negara jiran Thailand iaitu tragedi yang mengorbankan 59 nyawa dan 100 orang lagi cedera dalam kebakaran di sebuah kelab malam di Bangkok.

Justeru, saya meminta dan mencadangkan kepada semua pihak agar menjadikan Tahun Baru 2009 sebagai tahun untuk kita bersama-sama memerangi gejala sosial dalam usaha mewujudkan sebuah negara yang aman damai dan bebas gejala sosial.

MOHD KHAIRUL HIDAYAT BERAHIM
Presiden Persatuan
Mahasiswa Melaka Universiti Malaya

1 comments:

  Ibnu Mohyeddin

January 3, 2009 at 9:49 PM

sebenarnya ianya berbalik pada kita, jika kita bersatu dalam memuhasabah diri kita .. insya Allah kita juga akan mampu untuk membentuk orang lain. Ribatkan Ukhuwah tetapkan jamaah